Recept – Kantonees stoofvlees (牛腩)

Bereiding:  30 min.
Kooktijd:   6 uur

Ondertussen heb ik al een halfjaar niets meer gepost. Gelukkig heb ik even vakantie en dit betekent voor mij natuurlijk meer tijd om in mijn keukentje door te brengen. Vandaag wil ik met jullie een traditioneel Hong Kong gerecht delen – ngau lam – of in mijn vrije vertaling “Kantonees stoofvlees”. Ik maakte voor het eerst kennis met dit gerecht bij de familie van mijn vriend. Ik viel onmiddellijk voor de rijke smaak en zachte structuur van het rundsvlees. Dit moest en zou ik zelf onder de knie krijgen!

Ingrediënten (voor een drietal porties)

》2 of meer kalfsribben
》2 wortels
》1 groot stuk van witte rammenas of Chinese radijs
》3 teentjes look
》1 stuk gember
》1 steranijs
》1/2 tot 3/4 glas rijstwijn
》2 eetlepels "chu hou" pasta
》3 eetlepels lichte sojasaus, 1 eetlepel donkere sojasaus
》kaneel of 1 kaneelstokje
》1 eetlepel oystersaus
》1 eetlepel (donkere) kandijsuiker

 

Voorbereiding

Begin met het in stukken snijden van de Chinese radijs. Zelf snijd ik ze meestal eerst in lange repen, vervolgens schil ik ze en ten slotte verdeel ik de repen in evenwichtige kleinere stukjes. Daarnaast de beurt aan de wortelen.

In een aparte kom zullen we de fijngesneden look doen. Het stuk gember kunnen we schillen en in dunne schijfjes snijden.

Het vlees mag in tamelijk grote stukken worden gedaan, zoals bij gewoon stoofvlees. Het is belangrijk om het bot bij het vlees te laten voor de smaak. Indien mogelijk kan je het zelfs mee versnijden ( ik heb daar helaas niet de tools voor). Ook het het vet mag je zeker niet verwijderen. Dit zorgt namelijk voor de juiste textuur van het gerecht: na zes uur wordt het heel zacht en zal het de saus helpen binden. Het gewoon overheerlijk als het vlees in je mond smelt 😉

 

Wortel & Chinese radijs in stukjes gesneden
edf
Gember & look fijngesneden
Kalfsribben (met bot) in stukken verdeeld. Het vet mag je zeker niet verwijderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding

Tijd om het gasvuur aan te steken! Laat het vlees kort bruinen in een verhitte wokpan met olie. Voeg het vlees vervolgens toe aan een grote kookpot. De wokpan kan je hergebruiken met een beetje nieuwe olie om de look en gember te stoven. Een minuutje is hier voldoende om de aroma’s vrij te maken. De look en gember mag je nadien bij het vlees voegen.

Ten slotte kunnen we de ingrediënten voor de saus toevoegen: water, rijstwijn, sojasaus, chu hou pasta, oystersaus, suiker, kaneel en steranijs. Zet de kookpan op het vuur en voeg de gesneden groenten toe wanneer het geheel begint te koken. Vanaf dan laten we de kookpan (met deksel) een aantal uren op een laag vuur staan.

Het vlees kort laten bruinen in een verhitte wokpan
Kalfsribben, look en gember voor het toevoegen van de saus
Zo zou het geheel er moeten uitzien voordat je het op het vuur plaatst

Roer regelmatig in de kookpot. Ik zet meestal een wekker, want ik kan echt niet vertrouwen op mijn vergeetachtige zelve! Het is belangrijk dat de groenten en het vlees te alle tijde bedekt zijn door de saus. Als het mengsel te droog wordt, aarzel dan niet om wat extra water toe te voegen.

Resultaat

Klaar! Opgediend met een noodlesoep

Na een zestal uren is het vlees lekker zacht en kan je overwegen om het op te dienen. Je kan het natuurlijk ook bewaren in de diepvriezer. Dit gerecht kan zowel met gekookte rijst als een eenvoudige noodlesoep (bouillon) worden opgediend!

1 Comment


  1. I had the opportunity to taste your dish and it was realy spectacular delicious.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *